lørdag 14. mai 2011

Pappaperm på tur,- omdiskutert tema?

Bloggeren Lammelårtanker, er en av mine yndlings-skribenter i blogg-landia. Hun har skrevet et flott innlegg om fedrekvoten, om at den økes til 12 uker fra og med 1. juni i år, samt meninger om andre del-emner innenfor samme tema, blant annet om det å benytte fedrekvoten til å reise på familie-tur. Lammelårtanker sitt innlegg finner du her.

Jeg har lenge tenkt å skrive litt om hva vi som familie føler er "resultatet" av å benytte ni uker av fedre-kvoten på tur. Jeg har ikke tenkt å overgå Lammelårtanker sitt dype og velformulerte innlegg, men vil her kort skrive litt om vår erfaring.


Husets far er en slik mann, som er en typisk bygningsarbeider, og som ikke er særlig flink til å ta initiativ til husarbeid. Huset mor er en slik kvinne, som har høy utdannelse, og som skulle ønske at husarbeidet gjorde seg selv. Hun liker ikke å gjøre husarbeid, og misliker sterkt å vaske/henge opp/brette klær! Husets arbeidsfordeling er allikevel ganske så tradisjonell, med en moderne vri innimellom.

Lillesøster ble født 2. oktober 2010, og vi valgte å bruke ni uker av fedrekvoten på et opphold på Fuerteventura (Kanariøyene). Både husets far - og mor liker veldig godt å reise, og ville bort fra hverdagens kjas og mas, slik at all tid kunne nytes med våre to små prinsesser.

Fuerteventura ble valgt pga. trygghet og klima. Vi bodde i en liten leilighet med to soverom. Vi hadde vaskehjelp to ganger i uka, og unngikk derfor husarbeids-diskusjonen som vi i blant har hjemme. Derimot hadde vi ikke oppvaskmaskin, og oppvasken ble derfor delt mellom far og mor (tada - likestilling!:)).


Husets far og mor hadde vært sammen i ti år før førstemann kom til verden. Parforholdet var fra før av sterkt, men vi har som alle andre, måttet ta hensyn til - og tilpasse oss de krav og endringer et liv med barn tilsier.

På turen vår fikk vi tid til å oppleve ting sammen, tid til å krangle, reagere, respektere, kose, kose og kose... Familien har blitt mer sammensveiset, og familiens fire medlemmer har blitt bedre kjent. Ja - for selv om det er våre barn, vi er barnas foreldre, og ikke minst; barna er søsken, er vi allikevel ulike individer med ulike behov. Og vi har faktisk ikke kjent hverandre så alt for lenge:)

Husets far og mor er mer forelsket enn noen gang. Parforholdet har blitt sterkere, og vi har dannet nye felles fremtidsplaner, hvor vår lille familie på fire står i fokus. Jeg føler at vi er mer sammensveiset og robuste som familie. Klare til å møte de utfordringer og gleder som livet byr på. Selv om tidsklemmen til stadig innhenter oss, finner vi nå ro og harmoni selv i små øyeblikk.

Barna trenger en aktivt deltakende far, men de trenger også tryggheten som en stabil familie kan gi dem. Jeg tror - og håper - at vår prioritering av pappa-permisjonen har bidratt til at husets far og mor holder sammen, og derfor ikke bidrar til landets skilsmisse-statistikk.

En slik prioritering passer sikkert ikke for alle familier, men det passet denne familien perfekt!

Hva mener du om "pappa-perm på tur"?

8 kommentarer:

 1. Hei høpp!!

  Gøy å lese om din erfaring her,kjenner meg igjen litt her ja..Skal ta meg bedre tid til å lese her inne hos deg,men nå må jeg finne senga:)

  Ville bare ønske deg velkommen som følger hos meg,kjempe koslig!Håper du vil trives:)

  natta klem Linda:)

  SvarSlett
 2. Wow, tusen takk for så fine ord om meg bloggen min!

  Jeg har allerede skrevet mye om temaet på bloggen min, så jeg nøyer meg med å si hushjelp sikkert har reddet mer enn et forhold.. Det er viktig å finne sin måte å fungere på, som individ, i forholdet og som familie. Det må være på en slik måte at man opplever å ha et valg, at man ikke må gjøre bestemte ting fordi man er dame eller mann. Jeg tror at i forhold der man opplever frihet til å velge det som er riktig for en og at begge parter har et bevisst forhold til valgene som tas, er de forholdene som varer lengst og der begge har det best.

  God kommunikasjon er kanskje forutsetningen for forhold som er gode over tid?

  ~ Lammelåret ~

  SvarSlett
 3. Hei!
  Stikker innom deg som snarest..var nemlig innom min blogg Hjem Kära Hjem, som snarest også! Da såg jeg at du lagt deg til som følger, så kjempeartig å velkommen skal du være ;o)
  Når solen slutter å skinne heroppe skal jeg ta igjen tapt tid på min og andres blogg. Da stikker jeg innom og leser ALT du skrevet...mange intressante teamer jeg vil få med meg!
  Til da, kos deg!

  SvarSlett
 4. Hei hei!
  Velkommen til meg som følger! Fantastisk koselig at du fant veien til meg :-)

  Herlig blogg du har også, gleder meg veldig til å bli bedre kjent med deg!

  Jeg er veldig for at alle par finner siden måte å løse pappapermisjonen på. Nå har ikke jeg barn, men vi har diskutert det allerede og funnet ut at når den tid kommer skal jeg ta ferie og mannen ta perm. Hvor mange ganger i livet har man muligheten til å ha fri 5 uker i strekk med familien sin?!

  Ønsker deg en deilig søndag!
  Klem

  SvarSlett
 5. God morgen;)
  Jeg syns det hørtes helt perfekt ut og bruke pappapermen på måten dere har gjort!
  Er sikker på at dere fikk MASSE god kvalitetstid sammen ♥
  Om fedrekvoten syns jeg at hver enkelt familie må gjøre det som passer de best, uten innblanding fra noen andre...:)

  Ha en herlig mandag og en fiiiin 17mai;)

  Klem Line

  SvarSlett
 6. synes det var kjempefint av dere å ta permisjonen i utlandet. Å komme seg vekk noen ganger er det beste man kan gjøre. Kjenner meg også godt igjen i det du skriver ang det å få barn sent i forholdet. Vi har vørt sammen i 12 år og mini kom i oktober, så her skulle det også en tilvenningsperiode til, eller den foregår enda for min bedre halvdel :)

  SvarSlett
 7. Hei.
  Fin blogg du har :) Synes dere virkelig gjorde det rette med å reise vekk i pappapermen. Det skal vi også gjøre, men her i huset skal far dele opp permisjonen så det blir ikke like mange uker i strekk. Men til høsten reiser vi hvertfall 3 uker til Thailand og gjør nok noe likt neste år også. Skjønner ikke hvorfor det skal være så omdiskutert å reise i permisjonstiden, vi har alle godt av å komme oss vekk fra hverdagen litt :)

  SvarSlett
 8. Heisann,
  koselig at du tar deg tid til å skrive noen ord!
  Jeg visste egentlig ikke at det å bruke pappa-permen var omdiskutert før vi kom hjem igjen. Et viktig poeng, er at i stedet for å benytte av fars permisjon, mens mor tar ferie, kan la far ta ferie, mens mors permisjon benyttes, om du skjønner? For da kan far benytte de ti ukene til alene-samvær med babyen. Jeg for min del, synes at løsningen vi valgte var suveren uansett, spesielt siden jeg ikke har fast stilling. Pappa`n her i huset er også mye hjemme for tiden grunnet andre rutiner i ny jobb. Viktigste er at hver familie finner sin løsning:)

  SvarSlett