tirsdag 22. februar 2011

Familiens årsbudsjett - og den pensjonerte arkitekten

Ja, du hørte riktig. Hos oss driver vi med årsbudsjett. Og budsjettet for året 2011, er allerede sirlig kalkulert og utbrodert i excel, for tredje året på rad. De månedlige lønningene har kommet på konto, og jeg skal i gang med å betale regninger. Det får meg alltid til å tenke på den pensjonerte arkitekten.

Den pensjonerte arkitekten kom på besøk hver dag for å låne kopimaskinen. Kopimaskinen som sto ved siden av min ryddige og rene arbeidspult. Arbeidspulten min sto litt på siden av de andre, mindre ryddige pultene, som befant seg i byggevarehandel-butikken som jeg jobbet i. Dette var på den tiden da jeg trodde at masteroppgaven snart var klar for innlevering (mer om studiekarrieren min senere). Den pensjonerte arkitekten hadde et brunt, furete, og snilt ansikt, under et helt hvitt vel-frisert hår. Det var ikke vanskelig å se at han hadde hatt utseende med seg i sine yngre dager. Han kom innom nesten daglig, for å kopiere tegninger. Hva han skulle med dem, og om det var i rederlige hensikter, er en annen historie.

Allerede i sin ungdom hadde han hatt en egen konto for regninger og en annen konto til forbruk. Hver måned i alle år, hadde han satt inn det samme beløpet på regningskontoen. Etter hvert som huslånet ble betalt ned, og andre utgifter gradvis ble lavere, ble det stående igjen penger  på regningskontoen hver måned. Og i stedet for å ta disse ut, ble regningskontoen i praksis omgjort til både regningskonto- og sparekonto.
Genialt syntes jeg!


Bildet er hentet fra "Luksusfellen" sin side på Facebook.

Over til meg - og mine! Først kjøpte vi leilighet (i en alder av 26...), så kjøpte vi bil (et halvt år etter...), og så produserte vi storesøster! Jeg misforsto NAV, og trodde jeg hadde en måned lengre permisjon enn det jeg hadde. Jeg fikk jobb ganske fort, men siden vi var i starten på desember, var det ønskelig at jeg begynte på ny-året, nærmere bestemt 5. januar. Vi var lutafant (er det et uttrykk?). Vi kunne sikkert beskrives som å tilhøre de fattige i Norge, i hvertfall blant barnefamilier... Barnehagen skulle betales (nesten 2500 kr ekstra i måneden), og jeg bare måtte ta kontrollen. Og siden den gang, har jeg vært familiens økonom. Og det er en deilig følelse å ha kontroll (jeg trenger vel ikke å si at vi har en sparekonto, en regningskonto, en lønnskonto, og en trygghetskonto, gliser nesten fornøyd, for det betyr jo ikke at det er penger på alle til enhver tid da...).

Alle utgifter og inntekter er lagt in i excel, og fordelt helt likt på tolv måneder. Det vil f.eks tilsi at lisensen som betales to ganger i året, er fordelt på tolv måneder. Når lisensen da kommer dumpende i posten, skal det i prinsippet allerede være penger satt av til denne. Excel er genialt, siden vi slipper å regne resultatet for hver måned. Bare å putte inn nye uforutsette utgifter (ja, det kommer alltid noen), etter hvert som de dukker opp.

Nå er nerden i meg avslørt, men om du ikke er millionær er dette virkelig noe å anbefale, og skulle du være millionær, er det jo alltids kjekt å se hvor mange penger du egentlig sløser bort...
Fortsatt god økonomisk tirsdag!

4 kommentarer:

 1. Dette virker svært fornuftig. Jeg legger ikke sjul på at jeg har sans for det fornuftige og praktiske. Hos oss er det mannen som styrer økonomien. Det er nok best:-)

  SvarSlett
 2. Er selv en liten excel-nerd, men i kombinasjon med latskap, føres ikke alt sirlig inn hver måned som hos deg. All honnør til det arbeidet og kontrollen.

  SvarSlett
 3. Sikkert et lurt system :) Vi setter inn på regningskonto hver måned. Litt mer enn nødvendig slik at vi også har til evt uforutsette utgifter, et velsmurt maskineri så vi slipper å bekymre oss.

  Fin blogg!

  SvarSlett
 4. Setter stor pris på at dere tar dere tid til å skrive noen ord!

  SvarSlett