torsdag 10. mai 2012

Å bli spanjokk=papirmølle!

Sånn enkelt og greit... (?)
 Om du har tenkt å bli spanjokk - eller "nesten-spanjokk", som gir deg en slags spansk identitet (men du blir ikke ekte spanjokk for det altså), må du huske:
- Å først leie hus/leilighet. Leiekontrakten er nøkkelen til alt. Det er liksom beviset på at du bor i spanialand over lengre tid..
- Deretter må du få et kontonr. i en spansk bank.
- Så bør du ta turen til kommunehuset som jeg ikke husker navnet på.
- Husk pass, da dette er den eneste gyldige legitimasjonen (bankkort gjelder ikke).
- På kommunehuset får du papirer for å begynne på skole (for barna) og 
  papirer for å få NIEnr. ("nesten-spanjokknr.).
- Deretter tar du med deg kopi av passet ditt (ikke glem orginalpasset), samt de andre papirene du har fått på kommunehuset, til den nasjonale Politistasjonen. For sikkerhetsskyld, ta med deg leiekontrakten og bankkontonr.
- Hos Politiet der vi var, måtte vi be om å få kølappnr. manuelt av en av de ansatte bak skranken.

Det føles fint å bo der andre ferierer:)

- Skal du registrere barna dine, må du ta 2 kopier av passet ditt (hos oss var både far og mor med, og vi tok 2 kopier av passene til både mor og far, er usikker på hva du må gjøre om du er aleneforsørger). Kopi av passet til barnet. Du må også ha med deg internasjonale fødselsattester (du kan få de på ambassaden eller ringe til Folkeregisteret/Skatteetaten hjemme, de sendes raskt i posten).
- Egentlig krever Politiet at du har med deg tolk om du ikke kan spansk. Vi klarte oss uten, men det var fordi de ansatte "røpte" at de kunne engelsk, eller fordi vi er en så fantastisk sjarmerende familie(?!).
- Pass på at du er tidlig ute. Offentlige kontorer stenger tidlig, og dess flere familemedlemmer som skal registreres, dess lengre tid tar det.
- Når Politiet har registrert informasjonen de trenger om deg, får du en slags faktura. Denne må du ta med til nærmeste bank og betale manuelt. Banken vet hva det gjelder når de ser papiret. Koster ca 20 euro per person.
- Når du har betalt må du vise kvitteringen hos Politiet, og du får da utlevert et grønt ark med personalia, og ikke minst det meget omtalte
NIE-nummeret.
- Mannen i familien går som regel fremst i systemet. Hos oss ble blant annet mannen registrert på eget papir i kommunehuset, mens barna og jeg ble registrert sammen. Meget irriterende når man kommer fra et likestillingssamfunn.
- De har heller ikke samboerskap som noe alternativ. Du er enten gift eller singel, uavhengig av om dere har barn,- og/eller bor sammen.
 Også meget irriterende!

Denne prossessen gikk ganske greit hos oss. Vi leide hus, og husverten krevde at vi hadde spansk bank... det eneste vi hadde glemt å ordne, var de internasjonale fødselsattestene, men det ordnet seg raskt.

Har du et NIE.nr. går du foran turister i systemet, men du er ikke en fullverdig spansk borger. Derimot kan du benytte det spanske helsevesenet, gå på offentlige skoler, få bedre bankvilkår og bedre avtaler på blant annet internett og tlf. Du får derimot ikke billån før du har arbeidet to år I spania. Hjelper ikke å vise til arbeid hjemme.

PAPIRMØLLE!!

Nå jobber vi med bilkjøp, og ikke minst med å få eldstedatter registrert på skolen. Mer om det senere!!

Ønsker deg en fantastisk dag!!

Klem fra meg:)

3 kommentarer:

 1. herlig det spanske systemet, bringer frem minner om eviglange køer og systemer man ikke skjønner :D nå som det er et tilbakelagt kapittel kan jeg smile av det hele .)

  SvarSlett
 2. heisann :) tror ikke vi flytter tilbake selv om det er fristende idag når snøen laver ned!!! En av grunnene til at vi flyttet er fordi jeg ikke vil at lillemann skal gå på offentlig spansk skole. mange av skolene har så dårlige opplegg og nå med finanskrisen som jo har rammet spania ekstra hardt, så går det ikke akkurat bedre med de spanske skolene. Leste feks i en spansk avis at på enkelte skoler, så måtta barna ha med seg sitt eget dopapir!
  Men savner huset mitt, hagen, været, venner, maten, det enkle liv osv, men nå har mannen min fått jobben han ville ha i Oslo, så vi flytter dit, kommer meg litt sørover :)

  SvarSlett
 3. Hei, jeg holder på å gjøre meg spansk selv ;) Derfor er jeg veldig glad for dette innlegget :)
  Men, jeg trodde man måtte ha nie-nummer FØR man fikk leid bolig og skaffet en bankkonto?

  SvarSlett